Suroviny:
na korpus: 250 g hladké mouky, špetka soli, 125 g Omegy, 150 ml světlého piva
na náplň: 4 jablka, šťáva z půlky citrónu, 25 g másla, 1 vanilinový cukr, 3 lžíce meruňkové zavařeniny, 3 lžičky rumu
Postup:
Do mísy vsypeme hladkou mouku a sůl. Na to přes hrubé struhadlo nastrouháme dobře vychlazenou Omegu. Přilijeme pivo.
Vypracujeme nelepivé, hladké těsto.
Těsto vyválíme na plát větší než je mělký talíř a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
Na těsto položíme talíř, kulatým nožem ho ořízneme. Ze zbytků těsta pak vytvoříme po obvodu jakýsi rantl, aby nám při pečení nevytekla náplň mimo korpus.
Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky a naklademe na korpus. Pokapeme je citrónovou šťávou, posypeme vanilinovým cukrem a poklademe kousky vychlazeného másla.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů a koláč v ní pečeme 20 minut.
Po vyndání z trouby celý povrch koláče potřeme směsí zavařeniny a rumu, kterou jsme předtím prohřáli v kastrůlku nebo v mikrovlnce.
Inspirace: Apetit 10/2006
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 20 minut
2 Comments
Tož, moc pěkný blog máš, jen co je pravda 🙂 Má to formu, „dizájn“, vtip a jen malé interpunkční nedostatky (ale ty vidí jen učitelnice čj). Stihla jsi toho zveřejnit už poměrně dost.
Gratulace k novému blogu Tobě i spolutvůrci 🙂
P.S. Na ten pivní koláč jsem si nějak neuvědomila, že doma není žádné pivo 🙁 Pečení se prozatím přesouvá…
Více k interpunkci pls do mailu, ok? 🙂 Nechci být za gramatickýho ignoranta.